Apartments Hengelo

Apartments Hengelo

Status: Competition, 1st prize
in cooperation with: Stephan Verkuijlen
Year: 2011
Program: housing
LOCATION: HENGELO, THE NETHERLANDS

The market square in Hengelo is an almost rectangular urban space. An additional storey to the existing “Bischoff” building will improve the definition of the urban space at the north-side of the square. The height of the cornice is increased by one storey with smaller volumes on top that are set back from the building perimeter.  The new addition will cover most of the existing roof area to create a density fitting to the surrounding urban context. Courtyards, some private, some semi-private, allow daylight into the building volume. The volumes that form the upper storey of the apartments are sloped to maximize the light coming in. One of the semi private courtyards will function as a playground and meeting area for residents.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s